Dood van een artiest, lang leve de artiest!

Johan en Toots
NIEUWS
25 Aug 2016

Ik had het radionieuws nog niet beluisterd toen zowel VTM als VRT mij die dag opbelden om in hun nieuwsstudio commentaar te geven bij de dood van Toots. Natuurlijk verwachtte ik vroeg of laat dat Toots Thielemans ooit zou overlijden, maar toch bezorgde het mij een schok. Het leek alsof een tijdperk zijn einde vond. Een tijdperk waarin ik als piepjong zangertje hem ontmoette en de grote Toots bereid was met mij te musiceren op mijn liedjes als ‘Met zeven aan tafel’, ‘Eén of andere dag’ en ‘Reizigers voor Amsterdam’.

Toen ik hem hiervoor wilde betalen, wees hij naar mijn toenmalige bassist Ketje De Souter en vroeg: "Wat verdient hij?". Toots besloot voor hetzelfde honorarium te spelen als ik het maar niet doorvertelde. Hij was aanwezig op mijn huwelijksreceptie en op vele andere momenten in mijn leven. Daarnaast speelde hij in 1976 live mee op Nekka in het Antwerpse sportpaleis, waarvan je op YouTube (en hieronder) nog een filmpje kan ontdekken.

De titel van mijn laatste album komt van hem. Op een vraag van een Engelse journalist over zijn succes antwoordde hij: "Because everything I do, is between a smile and a tear.” En toen ik op het ‘Festival d'Eté’ in Quebec zong, liet hij mij op de terugvlucht upgraden naar eerste klasse. Zo was Toots!

Er is één van de grootste artiesten van ons land heengegaan, maar zijn muziek staat in ons collectief geheugen gegrift. Lang leve de artiest!

johan verminnen

 

Johan op VTM nav overlijden Toots Thielemans

Afbeeldingen