Een nieuwe jas

Een Nieuwe Jas - Annie M.G. Schmidt
NIEUWS
16 mei 2018

Een mailberichtje van een kennis confronteerde me onlangs met een liedje van Annie M.G. Schmidt, ‘Sorry dat ik besta’, dat ik zong op een hommage cd en in een televisieprogramma dat de Nederlandse omroep AVRO als eerbetoon aan de onvolprezen Nederlandse schrijfster in 1991 maakte. De titel was ‘Een nieuwe jas’.

Toen ik klikte naar https:www.youtube.com/watch?v=3ouvRNFnOsO zag ik de bijhorende clip terug, met ook het commentaar van Annie M.G. Schmidt en Willem Nijholt op mijn versie. Acteur en zanger Willem zong ooit de oorspronkelijke versie. Ik was ontroerd en verbaasd over de kwaliteit van de opname, gemaakt met het prachtige Metropoolorkest, en ook over de beeldvoering van de regisseur. Mijn geheugen lijkt wel een vergiet: ik was die opname vergeten, maar ik raad jullie ten stelligste aan om die even zelf te bekijken via onderstaande link. Ook de compositie van pianist/arrangeur Harry Banninck is een voltreffer.

Onvermijdelijk leidt dit voorval mij naar een liedjesthema dat Guido van Hellemont me recent heeft aangereikt, namelijk ‘Al je woorden gaan op reis’. Guido, ooit lid van het kleinkunsttrio Lamp, Lazarus en Kris – bekend van het liedje ‘De peulschil’ - stuurde mij een demootje op van een poëtisch liedje waarin hij de Alzheimer-ziekte beschrijft. Mijn muzikale metgezel Bert Candries en ik maakten hiervan een track voor mijn volgende album. Het is een eer voor mij om dit prachtige, onuitgegeven lied aan mijn repertoire toe te voegen.

Wat nieuwe jassen betreft: ik werk ook aan een nieuwe versie van ‘De Tijd’, een wat vergeten lied van mij dat ik schreef naar aanleiding van het plotse overlijden van collega Bram Vermeulen in september 2004. Ik schreef het in de TGV-hogesnelheidstrein op mijn terugreis van het Zuid-Franse havenstadje Sète, waar ik het graf van Georges Brassens had bezocht. Af en toe heeft een lied een nieuwe jas nodig om niet vergeten te worden!

Johan Verminnen

Klik hier voor het bewuste filmpje