• 2001 is zowat het Verminnen-jaar. Van februari tot in mei gaat de zanger terug naar de roots van het chanson, begeleid door de begenadigde jazzpianist Michel Bisceglia. Het duo-programma draagt de titel ‘Luistervinken’. Het programmaboek van deze voorstelling is een cd op beperkte oplage van 1.000 exemplaren. Niet in de handel te vinden, wel aan de ingang van de zalen…
 • in 2001 krijgt het nummer 'Laat me nu toch niet alleen' een plaats in 'De Eregalerij' van Radio 2.
 • Om zijn 50ste verjaardag te vieren, trakteert Johan zichzelf en zijn publiek op een heel speciaal project. Op de cd ‘Swingen tot Morgenvroeg’ weerklinken een twaalftal nieuwe songs in de rijke big band-traditie, aangevuld met enkele van zijn klassiekers. Deze liedjes worden gearrangeerd in dezelfde stijl met trompetten, trombones en saxofonen. In het najaar doet het swingende ketje alle grote culturele centra aan met 10 muzikanten. Enkele bekende gezichten uit het Brussels Jazz Orchestra blazen mee: Frank Vaganée, Dieter Limbourg, Serge Plume, Nico Schepers, Jan De Backer en Mark Godfroid.
 • Zelf viert Johan zijn halve eeuw met vrienden en collega’s in een feesttent in Hansbeke. Sommigen onder hen zijn nu nog aan het bekomen…
 • De zalen lopen lekker vol voor de swingende Vlamingen en daardoor wordt de tournee nog even verlengd in najaar 2002. Eens de kaap van het nieuwe jaar genomen, wacht er Johan een nieuwe chansontournee. ‘Luistervinken 2’ koppelt de chansonnier aan jazzpianist Michel Bisceglia (opnieuw) en aan accordeonist Rony Verbiest uit de vaste Verminnen-groep. En net als bij het vorige intiem programma wordt een cd geperst die nog meer collectors' item is, nl. slechts op 400 exemplaren uitgebracht.
 • Het najaarsoffensief van Verminnen en zijn getrouwen in 2003 is de cd/tournee ‘Tegenlicht’. 13 nieuwe liedjes op een fonkelend schijfje, ingespeeld door de muzikale vrienden en mee ingezongen door de broers Koen en Kris Wauters.
 • De cd komt op de markt begin oktober en de eerste single heet ‘De hemel nabij’. Op de tour wordt de zanger begeleid door zijn vaste groep en 1 extra muzikant Peter Derudder die mooie klanken ontlokt aan een bonte verzameling fluitjes…
 • Februari 2004: op de tiende editie van de ZAMU-Awards uitreiking in de Brusselse AB mag Johan Verminnen de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen voor zijn rijkgevulde loopbaan. Na de overhandiging van een ‘gouden armband-horloge’ (zoals Johan deze Award zelf omschrijft) is hij helemaal niet van plan zijn activiteiten stop te zetten. Het boek ‘Prinses van het Pajottenland’ komt medio april uit bij Uitgeverij Van Halewyck. De verhalenbundel met zijn 94-jarige moeder als spilfiguur bevat ook een cd-tje met zeven herwerkte liedjes.Het boek nestelt zich onmiddellijk in de toptien van de boekenverkoop in Vlaanderen.Eind augustus brengt Canvas, de kwaliteitszender van VRT, een portret van Johan Verminnen. Een mooi, grappig en ontroerend document dat de meeste kijkers van de hele reeks lokt (dixit VRT).
 • Na de zomer 2004 trekken Johan Verminnen en zijn uitgebreide groep muzikanten weer Vlaanderen rond met de verlenging van het programma ‘Tegenlicht’. En in februari 2005 wacht een kleine tournee in Nederland voor Johan en zijn Trio.
 • Ondertussen start de voorbereiding van alweer een nieuw project.‘Hartklop’ wordt een cd + bonus dvd met een akoestische bewerking van liedjes uit zijn 35- jarige loopbaan, aangevuld met 6 ‘kakelverse’ songs. Een nieuwe tournee waarin die akoestische visie centraal staat, spoort door Vlaanderen en Nederland in het najaar 2005 en voorjaar 2006. In november mag Johan Verminnen zich als centrale gast neervlijen voor de jaarlijkse Eregalerij van Radio 2. Een live-gebeuren waarin collega’s Verminnen muzikaal eren en dat via Radio 2 de ether ingaat.
 • Wat brengt 2006 voor Johan Verminnen? In de lente wordt de zanger/liedjesschrijver nog wat meer schrijver. Want na ‘Prinses van het Pajottenland’ uit 2004 brengt uitgeverij Van Halewyck in mei een nieuw boek uit: ‘De Laatste Boot’. Een fictief verhaal dit keer, maar wie tussen de regels wil lezen, vindt er heel wat van Johans eigen leven in terug.Na de zomer komt er een verlenging van de tournee ‘Hartklop’ doorheen Vlaanderen en Nederland.
 • Voorjaar 2007 dient zich een nieuwe voorstelling aan, op vraag van Davidsfonds: ‘Van Brussel naar de wereld’. Daarin koppelt Johan zijn twee ouwe getrouwen Bert Candries en Leo Caerts aan violist/lapsteelspeler Nils De Caster en tubaman Stephan Vanaenrode, blazer bij de Kon. Muntschouwburg. Het is een programma dat aansluit bij de perceptie van het publiek: want alhoewel Verminnen al jaaaren in Oost-Vlaanderen woont, aanziet de hele wereld hem nog steeds als een Brusselaar, een ketje.In ‘Van Brussel naar de wereld’ verhaalt Johan hoe hij vanuit het dorp Wemmel in de schaduw van de hoofdstad naar hartje Brussel trok om er de (theater)persoonlijkheid te worden die hij nu is. Onder invloed van allerlei culturen, van anderen, van de stad…Bij Davidsfonds Uitgeverij verschijnt een boek met verhalen over ‘zijn Brussel’ en er zit alweer een cd bij, dit keer met 8 liedjes waaronder het nieuwe ‘De Tet van Koekelberg’ en ‘Van Brussel naar de wereld’.Na zomer 2007 wordt de tournee verlengd in Vlaanderen en Nederland.
 • 1 januari 2007: Johan Verminnen wordt de Nederlandstalige Gedelegeerde Bestuurder van Sabam. Na jarenlange belangeloze inzet voor de auteurs/componisten in de zgn. ‘lichte muziek’ wil hij zijn opdracht voortzetten op een meer ‘dirigerend’ niveau. Dat betekent alvast heel wat extra taken voor Johan die vanaf nu zowat dagelijks op kantoor zetelt in het Brusselse hoofdgebouw.
 • In 2008 kiest ‘zoetwatermatroos’ Verminnen het ruime sop voor een volgende tournee. ‘Solozeiler’ is een jaar later ook een nieuw album voor Johan en zijn kompanen. Naast Bert Candries, Leo Caerts en Nils De Caster verschijnt ene Paul Flush mee op het podium. De Angelsaksische muzikant wordt in Vlaanderen beschouwd als een van de experten van het Hammond-orgel. Ook deze tournee kent van 2009 tot en met 2010 een vervolg in de cultuurcentra van Vlaanderen en Nederland.
 • Willem Vermandere en zijn twee kornuiten sporen in najaar 2008 met Johan & zijn trio naar Nederland voor een tournee onder de vlag ‘Vlaanderen boven’. Telkens krijgt Johan aan het einde van het eerste deel even muzikale steun van Willem. Na de pauze neemt de West-Vlaamse bard over en samen met zijn Brusselse collega besluit hij de avond in een tweetalige versie van ‘Voor/Pour Marie-Louise’. Kippenvelmoment. Dat zet Johan aan om dit liedje van Willem te ‘coveren’ op de cd ‘Solozeiler’. De tournee wordt verlengd tot in najaar 2010.