• 2011: een mijlpaal in een mens zijn leven, vooral als je zestig jaar wordt. De jarige zanger uit Hansbeke viert dit feit met een verzamelaar waarin hij drie schijfjes stopt. ’60 jaar, 60 liedjes’ verschijnt bij SonyMusic en telt inderdaad zoveel liedjes uit de rijke carrière van Johan. De zanger wordt in mei met zijn verleden geconfronteerd in een tentoonstelling die loopt in de cultuurcentra van zijn geboortedorp Wemmel en later van Meise. En op een spetterende praatavond in De Zandloper komen mensen als Jean Blaute, Frans Ieven, Zjef Vanuytsel, e.a. hulde brengen. We schrijven: 19 mei 2011.
 • De tournee ‘Songbook van mijn hart’ n.a.v. de speciale verjaardag loopt van najaar 2010 tot en met voorjaar 2012.
 • Ook nadien blijft de jarige niet bij de pakken zitten en hij stelt in 2012-2013 een nieuwe muzikale rondreis voor doorheen de zalen van Vlaanderen en enkele bij de Noorderburen. ‘En avant la muzik!’ betekent in Verminneniaanse taal zoveel als ‘Allez, vooruit met de geit!’ Het trio van Johan krijgt sindsdien versterking van percussionist en drummer Gert Meert die zijn sporen heeft verdiend bij ondermeer Stef Bos, Will Tura en heel wat tv-producties rond muziek.
 • Op 22 januari 2012 loopt de huldigingszaal van Wemmel overvol, want die dag krijgen Anne Teresa De Keersmaeker en Johan Verminnen het ereburgerschap van hun gemeente aangereikt. Alhoewel de liedjesmaker niet de grootste liefhebber is van plechtigheden, laat die erkenning hem niet onbewogen. En bij zijn collega Anne Teresa, de grote dame van het Belgisch danstheater, weerklinkt zelfs de ontroering in de stem tijdens haar dankwoord.
 • Op dinsdag 26 september van datzelfde jaar overlijdt moeder Alice Braeckmans op 102-jarige leeftijd in Merchtem. En zo verliezen Johan, broer Paul en zussen Estelle en Lutgarde hun onvergetelijke ‘Prinses van het Pajottenland’.
 • Maandag 26 november 2012: muziekminnend Vlaanderen vat post voor de buis en geniet van de Belpop-uitzending rond Johan Verminnen. In het licht van deze uitzending verklaart hij in Humo: “Op ‘Traag is mooi’, de plaat waarop ‘Mooie dagen’ staat, ben ik het meest trots. En op ‘Als mijn gitaar me helpt’, het album dat ik in de late jaren zeventig zelf heb geproducet. ‘Bar Tropical’ staat erop, evenals ‘Tussen Spelers & Drinkers’ dat ik als mijn lijflied beschouw. In mijn carrière heb ik veel en vaak tussen spelers en drinkers vertoefd…”    Een kleine tien jaar voordien had VRT-tv de liedjesmaker uit Wemmel/Hansbeke al opgenomen in een eerste ‘Belpop’-reeks.
 • 11 oktober 2013: Rob De Nijs viert zijn zeventigste verjaardag in de Lotto Arena van Antwerpen. Speciale eregasten Will Tura, Paul Michiels en Johan Verminnen geven het beste van zichzelf en zingen een duet met de Nederlandse artiest. Rob en Johan brengen voor een stille muziektempel ‘Een vriend zien huilen’, de bekende vertaling van Johans hand van het intimistische Brel-lied ‘Voir un ami pleurer’.
 • Op woensdag 13 november 2013 komt veel mooi volk afgezakt naar Zaal Trix in Antwerpen. Op de Radio 1 Sessies spelen Johan Verminnen en zijn groep live samen met Johans genodigden: Raymond Van het Groenewoud, Pauline Verminnen, Paul Michiels, Senne Guns, Rony Verbiest, Wouter Berlaen. Een avond die nu nog nazindert bij de podiumbeesten zelf en bij het radio- én levend publiek… 
 • Voor het volgende theaterseizoen trekt de liedjesmaker zich terug in zijn kraaiennest aan zee en komt naar buiten met het programma ‘Bericht uit Oostende’. De vier muzikanten zijn dezelfde als uit de vorige tournee, behalve Nils De Caster die na zeven jaar trouwe dienst andere horizonten gaat verkennen. Zijn plaats wordt ingenomen door Marc De Boeck die zowel cello, accordeon, saxofoon en hobo combineert. Jawel… ‘Bericht uit Oostende’ gaat op 10 oktober 2014 in première in CC De Herbakker Eeklo.
 • Eveneens in eind 2014 brengt muziekuitgever Jean Kluger, de oerproducer uit Johans carrière van de jaren zeventig en tachtig, de cd en dvd ‘Stemmen’ op de markt. Daarop prijken vijftien Verminnen-klassiekers, speciaal gearrangeerd voor Johan, zijn pianist Leo Caerts en zangers/zangeressen zoals Marie & Jean-Louis Daulne (zie Zap Mama), de koren Amaranthe en de Arnootjes en het vocaal ensemble de Jody’s Singers.
 • Johan is ondertussen medio 2014 tot voorzitter van Sabam België verkozen en doet dit heel graag: strijden voor de rechten van auteurs en componisten is zijn tweede natuur geworden. Ook timmert dochter Pauline aan een eigen loopbaan en een eigen gehuwd (februari 2015) leven! Na zomer 2015 herneemt de tournee ‘Bericht uit Oostende’ tot in het voorjaar van 2016. 
 • in 2015 krijgt het nummer 'Mooie Dagen' een plaats in 'De Eregalerij' van Radio 2.
 • Tijdens de laatste maanden van 2015 is er grote Verminnen-activiteit in de opnamestudio van Bert Candries, de muzikale rechterhand van Johan. Nabij Leuven leggen de zanger en zijn muzikanten de laatste hand aan de gloednieuwe cd. Hiervoor worden vijftien liedjes ingeblikt. Veel eigen werk, maar ook een vertaling van een song van de Waalse overleden zanger Pierre Rapsat en twee nieuwe nummers van Jan Savenberg. Hij is vooral bekend van enkele Clouseau-hits, maar ook van het hemelse ‘Boulevard du cafard’ dat hij vanuit Zwitserland jaren geleden voor Verminnen schreef.
 • Voorjaar 2016 brengt de laatste reeks optredens van ‘Bericht uit Oostende’. Ondertussen loopt Johan stralend rond want zijn nieuwe cd is klaar en komt midden april op de markt. De albumtitel ‘Tussen een glimlach en een traan’ is ontleend aan een uitspraak van zijn vriend Toots Thielemans. Na de zomer start een gelijknamige tournee met veel nieuw werk, gelardeerd met klassiekers die al dan niet in een nieuw kleedje zijn gestopt.
 • Johan heeft in februari 2016 na heel wat jaren zijn leidinggevende taken bij Sabam afgerond en wil zich vooral weer concentreren op zijn artiestenloopbaan. Schrijven en zingen, da’s het leven…
 • De KVS in Brussel betekent veel voor de Brusselaar Verminnen. Hij zag er in zijn jeugdjaren grote acteurs aan het werk en bracht er toen vele nachten door in de kroegen rond het schitterend theatermonument. Zijn jongensdroom was om acteur te worden, maar zijn muzikale carrière stak daar een stokje voor. Vandaar dat zijn thuismatch op de planken van de KVS op zaterdag 19 november 2016 voor altijd in zijn geheugen zal gegrift staan. Zelfs Minister van Cultuur Sven Gatz maakt die avond graag tijd voor een lofspeech.
 • Diezelfde dag opent een bescheiden tentoonstelling rond ‘Verminnen en zijn muzikale Nederlandstalige gezellen’ in de grote bibliotheek Muntpunt op het Muntplein. Te midden in de buurt waar hij een mooi deel van zijn leven heeft doorgebracht en zelfs gewoond.  
 • De eerste maanden van 2017 stuwen Johan en zijn vier muzikanten Bert Candries, Leo Caerts, Marc De Boeck en Gert Meert naar alle uithoeken van Vlaanderen voor de tournee ‘Tussen een glimlach en een traan’. En in de zomer beleven ze onder meer, samen met het talrijke publiek op een overvol Luisterplein, een heerlijke zomeravond tijdens de Gentse Feesten.
 • 29 september van dat jaar: de gloednieuwe live-cd ‘Plankenkoorts’ wordt boven de doopvont gehouden. Het is van 1994 geleden – het album ‘Alles leeft’ – dat Verminnen een live-cd heeft uitgebracht. Ondertussen start het tweede seizoen van de tournee ‘Tussen een glimlach en een traan’.   
 • Op 11 juli 2018 overlijdt Estel, de oudste zus van Johan. In de namiddag had hij van haar afscheid genomen aan de telefoon. Diezelfde avond stond hij ergens in Vlaanderen op een podium…
 • In de Sint-Pietersabdij in Gent loopt vanaf oktober 2018 t/m medio 2019 de tentoonstelling ‘Lang leve de muziek! - 60 jaar liedjes uit de lage landen’, samengesteld door Jan Delvaux in opdracht van de VRT. Op deze belevingstentoonstelling komt ook Verminnen uitgebreid aan bod met foto’s, platen en curiosa uit zijn rijkgevulde carrière.
 • Ondertussen gaat Johan op 6 oktober in première met zijn gloednieuw programma ‘Plankenkoorts’ in de prachtige stadsschouwburg van Brugge. Twee nieuwe muzikanten vervoegen sindsdien zijn begeleidingsband, met name gitarist Raph Schillebeeck en de Schot Paul Flush aan het orgel.
 • Na een 19 jaar lange en loyale samenwerking met Bo Decramer besluit Johan zijn artistieke toekomst in de handen van Wim Schuer en zijn onvolprezen managementsburo Garifuna te leggen.
 • Begin oktober 2019 brengt Verminnen een nieuw studio-album uit. Op ‘En daarna ga ik vissen’ staan 14 gloednieuwe songs waaronder nummers van of geschreven met Lieven Coppieters, Guido van Hellemont en Jan Savenberg.